En total familie


Totalteateret fra Tromsø gjester i disse dager Teaterhuset Avant Garden med stykket “To søstre”, en forestilling som er en del av en større satsning på teater for barn og unge. Men det er et stykke som passer like godt for voksne med barn, som barn med voksne.

Ask og Tyra har hver sin åtteårige datter med “på slep” når de bestemmer seg for å flytte sammen. Forsøket på å opprette den homogene kjernefamilien møter snart problemer, i form av krangel om territorium, sjalusi og påtrengende usikkerhet hos den nye stemor og -far. Forestillingen er et forsøk på å se situasjonen fra “søstrenes” synsvinkel, Ragnhild og Ristil, to jenter som på mange måter håndterer, og manipulerer, det hele bedre enn sine foresatte. Det er Ask og Tyra som har problemene, og de forsøker ubevisst å oppklare dem gjennom sin egen datter. Barna blir buffersonen for meningsytringer og følelser de voksne ikke er i stand til å konfrontere hverandre direkte med.

Det er et stykke troverdig samlivsdramatikk, uten at det noen gang nærmer seg kjøkkenbenkrealismen. “To søstre” holder seg hele tiden på den lett stiliserte, litt absurde og til tider humoristiske siden av sceneuttrykket. Detaljene fokuseres mer enn helheten, fra irriterende malingsflekker, via høy musikk til ensidig kosthold med havregrøt. Møtet med grøten er som foreldrene møter hverandre - med stilltiende misbilligelse og falske smil. Et “nei” til havregrøten markerer da også et “nei” til fortsatt samliv.

Forestillingen tar i bruk enkle og gode scenografiske løsninger, og de antar såvel en praktisk som symbolsk funksjon. Som puslespillet som aldri blir ferdig, eller inngangsdøra som ikke slipper like mye inn som den er stor. Skuespillerne jager rundt på scenen, i et tempo som illustrerer det nye samlivsstresset. Karakterene er ikke alltid like helhetlige, men særlig i samspillet med døtrene etableres situasjonene godt. Ingen vinnere, bare tapere i denne historien, som ofte klarer å poengtere den aktuelle problematikkens vesen. Mens vår higen etter “den totale familie” fremdeles venter på en forløsning. “To søstre” vises til og med søndag.