Den Store Finalen

Figurer i Den Store Finalen

Vår jordklode er rund og overalt på hennes overflate syder historien. Revolusjoner bølger, troner vakler, kroner ruller, bomber faller, blod flyter. Men jeg vet om ett lite sted som ligger der like uanfektet som på skapelsens dag. Hva er det jeg sier? Ligger? Nei, lå!
For stedet finnes ikke mer, ingenting finnes mer, heller ikke du, leser, finnes mer. Les denne beretningen og vit at du ikke lenger er til...
skrev den nederlandske forfatteren Belcampo i novellen Het grote gebeuren.

I Den Store Finalen har fotografen Belcampo etter et omstreifende liv slått seg ned i fødebyen Fagersund. Byen, som har ligget der uberørt av de store hendelsene i verdenshistorien, som aldri har sett en hijab, og hvor en fremmed forblir fremmed i tre generasjoner og søndagene preges av kirkegang og intet annet.

En kveld finner Belcampos nabo et så besynderlig dyr i huset at han vil skrive til David Attenborough om det og bli berømt. Neste dag regner det slike dyr, og det oppstår et hull i bakken midt i byen. Rett ved siden av fører en bred bane opp mot himmelen. De mest kaotiske tilstander oppstår. Opp av gapet kommer det djevler og helvetes vesener som jager de som har sveket seg selv og andre ned i flammene og svoveldampen.

Première oktober 2010, nyprèmiere oktober 2013 i Teaterhuset Avant Garden Trondheim. Se film fra Den Store Finalen

Den Store Finalen engler

De fire apokalyptiske ryttere dundrer forbi og etterlater seg redsel, forferdelse og forvirring. Folk gjør opp status over sine liv, og gir seg i kast med feiringer, besvergelser og besynderlige ritualer. Alt dette i visshet om at intet jordisk gir noen mening lenger. Mange forsøker i siste liten å ordne seg en plass i paradis ved å gi gaver.

Hvem vil bli sendt opp himmelstigen? Hvem går motsatt vei? Også hovedpersonen, fotograf Belcampo, blir grepet av akutt panikk ved tanken på sitt noe uryddige liv.

I Teater Fusentasts 20-årsjubileumsforestilling møter vi tre engler som viser bruddstykker fra livet i Fagersund på den aller siste dagen. Historien fortelles i form av en Fantasmagori. Projeksjoner skjer gjennom flere Laterna Magica-apparater og lysbildefremvisere. Disse samt direkte kameraoverføring kombineres med skyggeteater, figurteater og levende skuespillere.

I 20 år har prisbelønnede nederlandsk-norske Teater Fusentast fra Trondheim turnert rundt om i Norge og en rekke andre land med sine underfundige, tankevekkende og ofte rørende forestillinger. Gjennom et særegent formspråk, der halvglemte figurteaterteknikker fra forgangne tider kobles sammen med aktuelle temaer, skal hver forestilling være en fest der publikum inviteres hjertelig med på leken.

Projeksjon Belcampo