To søstre i tre oppsetninger

Bjørn Myrholt (Ask), Mai Lise Rasmussen (Ragnhild), Therese Hugøy (Ristil), og Nina Schjeide (Tyra). Foto: Olav Øygard

To søstre på Sogn og Fjordane teater

Hvordan skal det gå når to åtteåringer blir søstre - ufrivillig? Og hvem får det verst, stefar-far, stemor-mor eller jentene?

Ingeborg Eliassen skrev stykket på bestilling fra Totalteatret. Produksjonen var et samarbeid med Hålogaland teater og hadde premiere i 1995. Totalteatret satte opp en ny versjon i 1996 og i 2000 blei det satt opp på Sogn og Fjordane teater (foto).

"To søstre er ein lovande start med Mette Brantzeg i teatersjefstolen." skreiv Firdaposten etter premieren på Sogn og Fjordane teater i 2000. For dramatikeren var det spennende å se hvordan en ny instruktør og et nytt ensemble tok vare på søstrene og ikke minst hvordan en ny landsdel tok imot stykket som da hadde hatt to forskjellige oppsetninger i Nord-Norge.

To søstre på Totalteatret

To søstre blei ei fin forestilling som fikk god mottagelse av både barn og voksne og Totalteatret valgte å lage en ny versjon i 1996. Da var to av skuespillerne opptatt med andre forestillinger så vi fikk to nye i jenterollene.

To søstre urpremiere

Vil du skrive et teaterstykke for oss, helst for barn, tema bestemmer du selv. Omtrent slik lød bestillinga fra Totalteatret i 1993. Klart jeg ville det. Jeg hadde fulgt de unge entusiastene fra starten og var glad for å få skrive for dem. Som regel skriver en dramatiker på vona, men nå var jeg i den lykkelige situasjonen at det satt folk og venta spent på å få et stykke å spille!

Kristin Bjørn var et unikum som dramaturg. Hun leste og forsto hva jeg skrev. Hun ga meg motstand og oppmuntring i et perfekt blandingsforhold, kom med kloke innvendinger og kreative spørsmål. Men ikke minst viktig var det å føle at dette kom vi til å få til sammen. Etter hvert kom skuespillerne med sine bidrag i improvisasjoner og samtaler. Dette fungerer, dette fungerer ikke. Så blei det premiere og mange publikummere og mange forestillinger. Jeg så mange av dem og satt bakerst i salen og hørte snufs og latterkramper blant publikum. Takk til Totalteatret for oppdraget!