To Skodespel

Forsiden på boken to skodespel.

Skuespillene Ingen ting å vere redd for og To systrer tar opp spørsmål som er universelle og evige. Tema er løgn og sannhet, sjalusi og manipulering. I begge stykkene møtes mennesker som har sterke viljer og ulike oppfatninger av hvordan tingene er - og forskjellige ønsker om hvordan de skal være. Når rammen for handlingen er Norge i dag, kan liten og stor kjenne seg igjen i karakterene, både når de feiler og når de lykkes. Her er raseri og sinne, humor og varme, absurde innfall og magisk realisme.

Det er langt mellom hver gang det gies ut dramatikk for barn. Det er også langt mellom hver gang våre store scener setter opp samtidsdramatikk for de yngste. Det fins gode unntak, og hurra for dem! Men oftest vises klassiske fortellinger på hovedscenen. Og publikum er fornøyd. Men den som har opplevd barneteater for eksempel i Sverige eller Tyskland, lengter etter noe mer. Vi savner mer samtidsdramatikk, gjerne på intimscenen der den kan gi barn tette, nære og skjellsettende opplevelser.

Ingen ting å være redd for blei først produsert som skoleforestilling av Trøndelag Teater. Da stykket viste seg å fenge, blei det spilt som fast forestilling på teatret sesongen etter.

To systrer / To søstre er skrevet på bestilling for Totalteatret og blei seinere spilt på Sogn og Fjordane Teater.

Begge stykkene har blitt godt mottatt av liten og stor og kritikerne satte pris på å se - Noko så sjeldant som eit barne- og vaksenteater på same tid.

Noen overskrifter fra kritikker av To søstre

Glitrende norsk dramatikk - Troverdig, trassig teater - Den bittersøte kvardagen - terningkast fem - Krampelatter og klump i halsen - Underfundig familiekomikk.

Pressen skrev om Ingen ting å vere redd for

- knis og latter, gisp og forskrekkelse - framsyning som tar barnas parti eitt hundre prosent, og som kanskje har ein moral einskilde vaksne vil ha vanskeleg for å svelgje - befriande å sjå ei barneframsyning der moralen for det første er å gjere opprør, og der konflikten blir akseptert som ein konflikt, og ikkje løyst i lutter kardemommeidyll, men tvert om, ved at den ene parten vinn og den andre tapar - et tema som mange barn kjenner ubehagelig godt.